• #Vaner

Å bare gjøre noe vilkårlig fungerer ikke

Alle som oppnår noe, følger en enkel oppskrift: de skaper noe av verdi for andre. Uansett hva du drømmer om å oppnå, eller hva du ønsker å oppnå, kreves det handling, men ikke hvilken som helst handling.

Tidligere artikler handlet om morgenrutiner og å få en god start på dagen. Noen kan kanskje kjenne seg igjen og ha vanen med å handle på en måte som ikke er i tråd med målene sine.

I alle fall gjorde jeg det, og i mange tilfeller uten å være klar over det. Du kan ha de beste intensjonene når du våkner, men likevel ende opp med å følge gamle vaner.

På Cal Newports nettside leste jeg en artikkel om hvorfor man bør ha en plan for dagen/fremtiden.

Jeg rir på ryggen av en elefant. Jeg holder i tøylene med hendene mine, og ved å trekke den ene eller den andre veien kan jeg fortelle elefanten å stoppe eller gå til et bestemt punkt. Jeg kan dirigere tingene, men bare hvis elefanten ikke har egne ønsker. Når elefanten virkelig vil gjøre noe, er jeg sjanseløs.

Mer enn gode intensjoner er nødvendig. Å ha en plan om at i dag skal jeg gjøre noe fungerer sjelden bra. Vi ender opp med å gjøre noe, men ikke nødvendigvis de riktige oppgavene.

Svare på e-post, håndtere logistikk, skrive ut diverse informasjon, snakke med kolleger, ta en litt lengre kaffepause, sende en tekstmelding, ta en telefonsamtale, svare på "pling" på telefonen og varslinger, rydde på skrivebordet, "slokke branner" med inngående meldinger osv.

Fem minutter går fort, og det blir fort til 25 minutter, og dette gjentar seg flere ganger i løpet av dagen. Det er mange distraksjoner. Vi har definitivt gjort noe, men har vi gjort de riktige tingene? Har vi jobbet i tråd med egen visjon eller bedriftens visjon?

Elefanten, som ikke har noe ønske om å bringe oss dit vi vil. Den vil alltid søke det som er normalt, tilfredsstille sine grunnleggende behov og velge den enkleste veien.