• #Fokus

Elsker vi reisen eller bare destinasjonen? - og hvorfor reisen trenger mer oppmerksomhet

I boken til Ingebrigt Steen Jensen leser jeg om reiser og drømmer. Liker vi virkelig å reise, eller vil vi bare komme frem?

Gjennom århundrene har samfunnet endret seg betydelig. Det som handlet om å skaffe nok mat, sikkerhet og ly, handler i dag om å følge drømmene eller i det minste drømme.

Drømmene handler ikke om budsjetter, handlingsplaner eller rapporter. De handler heller ikke om å skaffe noe konkret, men å skape, oppleve, føle og være en del av et fellesskap.

Vi drømmer hovedsakelig om mer tid til å gjøre det vi liker, god helse, spenning, glede, opplevelser og nærhet. Spør du noen om hva de trenger, er det sjelden av materiell karakter, men vanligvis mer tid eller flere timer hver dag.

Det er stressende å drømme. Å drømme skaper forventninger til oss selv, en ønske om å skape, en ønske om å dele og en strøm av gode ideer. Når vi våkner full av begeistring og inspirasjon, kan vi få et brutalt møte med virkeligheten.

Kontorpulten er dekket av rapporter, handlingsplaner, gule lapper og e-poster, og det er for lite tid til å gjøre det. Stresset oppstår ikke på grunn av alle arbeidsoppgavene på pulten, men fordi vi drømmer om fremtiden.

En fremtid som vi prøver å leve i nåtiden. Da hjelper det lite å si til seg selv at i morgen eller om en uke, skal jeg begynne å følge drømmen min eller gjøre endringene jeg ønsker.

For når den dagen kommer, og virkeligheten innhenter oss, vil den fremtidige fremtiden være annerledes enn den vi drømte om. Landskapet har endret seg.

Jeg tror det er tre målgrupper som leser dette innlegget:

 • Du liker å drømme på denne måten. Da tror jeg du er skapt for å gjøre noe annet, noe av betydning for deg og dine som gir deg glede og opplevelser. Jeg tror sterkt på endring og at det er mest mulig å komme til.
  Det viktige er at reisen må begynne umiddelbart, selv om det første skrittet er marginalt. Varig endring krever "store planer og små arbeidsprosesser".
 • Du liker å drømme, men sier til deg selv eller er veldig klar over at en endring ikke er mulig. Da anbefaler jeg deg å være nysgjerrig på arbeidssituasjonen din / livet og svare på disse spørsmålene:
  • Hva er det ved denne jobben eller hverdagen min som jeg virkelig liker og som gjør det verdt å fortsette?
  • Hva er det i livet mitt som tilfredsstiller behovene mine og får andre drømmer til å visne?
  • Hva gjør det ikke verdt å gjøre en endring?
  • Hvis jeg ser tilbake på dagen i dag, hvilke råd ville jeg gi meg selv?
   Målet er å finne gleden av det du gjør nå og være til stede i øyeblikket, for du opplever bare her og nå. Kanskje artikkelen om "Lev trygt og ta ingen sjanser" gir deg nye innsikter.
 • Du synes dette innlegget ikke passer for deg. Du har en jobb du liker, stabilitet er viktig, du finner glede i arbeidet du gjør, og livet er akkurat slik du har forestilt deg det.
  Til deg vil jeg si at det ikke er noe bedre enn å trives der du er, og at livet er fylt med det du ønsker. Når det gjelder en jobb, er sitatet fra en marinejeger en god beskrivelse: "Velg en jobb du liker, og du vil aldri jobbe en dag i livet ditt."

Vi liker ikke å reise, men å komme videre. Likevel mener jeg at reisen bør få mer oppmerksomhet. Fordi det er reisen som er livet, hverdagen, timene, tårene som tørkes, bildet som tas, øyeblikket med venner og familie, turen på fjellet, den gode maten, treningsøkten og latteren. Reisen er alle minuttene og timene du har til rådighet.

En ting er sikkert, og det er at alle reiser har samme destinasjon, det er innholdet som er annerledes.