• #Motivasjon

Død som motivasjon

En dag skal vi alle stå ansikt til ansikt med døden. Denne erkjennelsen er både brutal, trist og vanskelige å reflektere over. Samtidig er det en ufravikelig sannhet; ingen av oss lever evig. Uavhengig av status, rikdom, eiendeler, eller våre gjerninger for andre og oss selv, er døden et faktum.

Det vi derimot har kontroll over, er hvordan vi velger å leve – eller overleve – våre liv.

"Nå frykt ikke døden; frykt et ulevd liv. Du trenger ikke å leve for alltid; du må bare leve." - Natalie Babitt

NB: Å vandre rundt og konstant tenke på døden anbefales ikke, men å bli minnet om dens uunngåelighet tror jeg har flere fordeler enn ulemper.

Besøk ved kirkegården

Daglig sykler jeg forbi kirkegården. Noen ganger vurderer jeg å sykle innom, ikke for å bli nedstemt, men for inspirasjon. Der hviler mange drømmer som aldri ble realisert, ideer som aldri så dagens lys, klemmer som aldri ble gitt, og ord som aldri ble sagt.

Målet er ikke å bli deprimert, men snarere for å minne meg selv om den beste motivasjonen vi mennesker kan ha – vissheten om vår egen dødelighet. Hvis vi hadde vært udødelige, tror jeg menneskeheten ville stagnert, fortsatt jagende etter dyr på savannen.

Stoisme og døden

Seneca, en romersk filosof og leder av den stoiske bevegelsen for 2000 år siden, minner oss gjennom sitt essay "Om kortheten i livet": tiden vår her på jorden er begrenset.

Det han argumenterer for er at livet i seg selv ikke nødvendigvis er kort. Problemet ligger i hvordan vi ofte kaster bort tid på ting som ikke har betydning: bekymring for andres meninger, sladder, tid på sosiale medier og andre ting som egentlig ikke er vesentlig.

Når vi befinner oss i denne tilstanden, er det ikke overraskende at livet vårt mangler klarhet og mening. I slike øyeblikk har vi verken tid eller energi til å reflektere over vår egen dødelighet.

Let us prepare our minds as if we’d come to the very end of life. Let us postpone nothing. Let us balance life’s books each day. The one who puts the finishing touches on their life each day is never short of time - Seneca

Hva har vi igjen?

Hvor mange somre har vi foran oss? Hvor mange løpeturer i fjellet? Hvor mange øyeblikk med våre barn, familie og kjære? Hvor mange flere dager får vi elske det vi gjør?

Svarene kjenner vi ikke, men én ting er sikkert: det er nærmere enn vi tror, og hver dag er en gave.

Carpe Diem - Grip øyeblikket

Hvert øyeblikk er en mulighet til å utforske, drømme og oppdage. Å forstå at tiden er begrenset gir oss grunn til å handle nå.

I øyeblikket, midt i våre gleder og utfordringer, er det verdt å reflektere over hva vi ønsker å oppnå før livets siste kapittel. Å spørre seg selv,

"Hva vil jeg kunne si til meg selv på dødsleiet?" gir klart perspektiv på hva som virkelig betyr noe.

Påminnelsen om at mange kjemper for livet på sykehuset gir kraftfullt perspektiv. Noen ville kanskje byttet plass uansett hvilket ubehag eller glede vi opplever. Dette gjør øyeblikket enda mer dyrebart og motiverer oss til å verdsette og handle med hensikt.

Memento mori

For mange er den berømte 40-års krisen en vekker. Selv er jeg snart 40 år, men tror jeg skal unngå krisen, men skal fortsatt være bevisst at døden kan luske rundt neste hjørne.

En ting jeg har erfart er at det å holde fast ved de samme rutinene fører sjelden til betydningsfulle endringer. Sann endring krever at vi utfordrer vår komfortsone og våkner opp våre følelser for å skape et meningsfylt liv.

"Memento Mori," som betyr "husk at du skal dø," er ikke bare en tradisjon, men en påminnelse om vår egen dødelighet. Den inspirerer oss til å leve hvert øyeblikk fullt ut, uten å utsette det vi kan gjøre i dag.

Selv i møte med vår naturlig motstand mot endring, bør vi huske at den virkelige veksten skjer utenfor komfortsonen. Å aldri gi opp, selv når hverdagen butter imot, handler om å skape en reise som er verdt å glede seg over.

Litt hastverk

Å ha deadlines er en kraftig katalysator for å få levert prosjekter til rett tid. Hvorfor gjør vi ikke det samme med våre liv? Mange lever uten følelsen av hastverk, alltid med troen på at det er en morgendag, en neste uke eller et neste år.

Kanskje det å reflektere over at tiden er begrenset gir oss et presserende perspektiv, og hver dag får dypere betydning.

Denne erkjennelsen gjør at vi sier nei til det vi bør si nei til.

If It’s Not a Hell Yes, Then It’s a No!

Sitatet over stemmer ikke alltid, men poenget er å ha tydelige prioriteringer. Vi innser at våre drømmer er verdifulle og, viktigst av alt, at vi kan påvirke dem.

Steve Jobs' visdom

Jeg husker da jeg hørte Steve Jobs' tale til Stanford-studentene. En av de mest minneverdige tingene han sa var:

Your time is limited, so don’t waste it living someone else’s life. Don’t be trapped by dogma — which is living with the results of other people’s thinking. Don’t let the noise of others’ opinions drown out your own inner voice. And most important, have the courage to follow your heart and intuition. They somehow already know what you truly want to become. Everything else is secondary...Stay Hungry. Stay Foolish.

Så, hvordan bruker vi vår dødelighet som drivkraft? Du trenger ikke å sykle innom kirkegården, men kan prøve ut punktene under.

  • Ettermæle - Se for deg selv tjue, tretti eller førti år frem i tid. Hvordan ønsker du å bli husket? Skriv det ned og bruk det til å forme en plan.
  • Back to the future - Forestill deg at du lever i fremtiden og det er like før du skal dø. Skriv et brev til deg selv, del det du måtte ønske, og reflekter over livet.
  • Snakk med de som har levd lenge - Ha samtaler med eldre mennesker, enten det er fremmede eller familiemedlemmer. Kanskje du får ny visdom og innsikt.
  • Memento mori - Sett av et litt tid hver dag for å reflektere over livet og spør deg selv. Skal jeg ta den reisen? Hva skal til for å krysse av den tingen på listen? Å gjøre det du alltid har ønsket å gjøre — før det er for sent?
En kveld det smalt
Ut av magen du falt
For å leve
Og for å streve
Husk at tiden er knapp
Vær ikke slapp
Gjør det nå
Døden kan du ikke slå
Du fikk mye gjort
Men det gikk alt for fort
Så var det over
Du sover
Kvelden kom
Dagen er tom
Natten er her
Kun minnene om deg er der