• #Mindfulness

Høres skogens ro eller en gjøk som sier koko skal man ikke kimse av

I dag var jeg ute på løpetur med en kamerat. Det var faktisk samme dag som denne bloggen ble født. Dagen starter som vanlig med å lære noe nytt, utforske, lese og koding. Dette er ting jeg elsker å gjøre, men det er balansen med det å være aktivt som topper det hele. Etter å ha sittet i ro i mange timer, har hodet og kroppen godt av det å koble ut.

Det å høres skogens ro eller en gjøk som sier koko skal man ikke kimse av.

I en verden som stadig er fylt med støy og konstante distraksjoner, har jeg oppdaget verdien av stillhet under mine løpeturer. Stillheten har fungerer som en medisin, en kilde til indre fred og refleksjon. Forskning støtter også ideen om at stillhet har en betydelig innvirkning på vår mentale helse og velvære.

Oftere og oftere forblir podcasten hjemme. Hjernen trenger også tid til å restituere.

Stillheten og hjernen vår

En studie utført ved Massachusetts Institute of Technology (MIT) utforsket effekten av stillhet på hjernen vår. Forskerne oppdaget at stillhet har en beroligende effekt på hjernens aktivitet og kan bidra til å redusere stress og øke vår kreativitet (MIT Press, 2021).

Denne forskningen bekrefter det jeg har erfart personlig - at stillheten under løping senker stressnivået. En annen erfaring er at problemer jeg har hatt mens jeg jobber, har jeg en løsning på når jeg kommer tilbake fra løpeturen.

Hodet fungerer rett og slett bedre etter turen.

Mindfulness

Mindfulness er en annen tilnærming som kan forsterkes av stillheten under løping. Mindfulness handler om å være til stede i øyeblikket og legge merke til sansene og tankene uten å dømme dem. Flere studier har vist at mindfulness kan redusere stress, forbedre konsentrasjonen og øke vår evne til å takle utfordringer (Psychology Today, 2014).

Når jeg løper i stillhet, får jeg muligheten til å praktisere mindfulness og virkelig være tilstede i mine egne tanker og følelser, men også hva som skjer rundt.

Det å høre nysnøen gi etter for skoene, fuglekvitter, vinden som blåser, pusten til kompisen som løper bak, bekken som sildrer m.fl.

Ingen deg kan høre
Ingen deg kan rører
Du har ingen stemme
Og vi kan deg ikke temme

La oss ikke jage deg bort
Erstatte deg med noe veldig fort
I ditt nærvær finner vi mange nye svar
Før du på reisen videre drar

En dag er du alt vi har
Ikke noe bråk og ingen flere krav
Men frem til den evige ro
Må du i flere mennesker gro