• #Mål

Om skilpadden og haren

Når jeg jobbet som fysioterapeut og trener hadde jeg av og til kurs knyttet til trening og kosthold. På et av de kursene holdt jeg introkurs for de som hadde meldt seg på og som ønsket en endring.

Målet med kurset var å belyse viktigheten av å vite hvorfor man har et mål og hva det egentlig betyr. For hvis målet ikke har noen betydning så hvorfor bruke tid på å jobbe mot det i hele tatt?

Hvis målet ikke har noen mening, eller betyr noe for deg eller de rundt deg. Bruk tiden på noe som har mening.

Spørsmål jeg ville at deltakerene skulle diskutere omhandlet grunnen til at de hadde meldt seg på dette kurset. Under er et utdrag av foredraget.

Veien til målet

Du har dine individuelle grunner for at du ønsket å bruke penger, tid og innsats på å oppnå de resultatene du ønsker. Felles for alt arbeid mot å oppnå resultater er ønsket om å gjøre en endring. Den kan være liten eller stor, men det er en endring som fører til et resultat. Et resultat som er viktig for deg, som får deg til å ta valg hver dag som fører deg et steg nærmere. Du vet at gjennom hvert valg du tar så blir du litt bedre og bedre. Det er små steg i riktig retning.

Jeg skulle ønske jeg kunne fortelle at veien til ønsket resultat vil bli lettere og lettere, at arbeidsoppgavene blir lettere og lettere, at du kan slutte å tenke over hvordan du skal jobbe videre mot målet ditt og at når du er sliten og demotivert så kan du hvile resten av året. Men jeg kan ikke det, jeg kan ikke ta fra deg gleden av å nå de resultatene du ønsker.

Det krever innsats og handlinger, og det er du som må ta de gode valgene. Det jeg kan si er at gjennom gode vaner, så kan du avlaste viljestyrken. Viljestyrken er også en muskel som kan trenes men som også blir sliten. Ved å ha gode vaner sparer du deg selv for en rekke hverdagslige utfordringer.

Ofte hører jeg at hvis man har gjort noe man vurderer som uhensiktsmessig eller ikke gjort en av arbeidsoppgavene sine så har man feilet. I reisen mot ditt mål ønsket tilstand er det ikke mulig å feile. Økt erfaringer og tilbakemeldinger er dine verktøy på veien videre. Evaluer dette, bruk det. Det er den eneste måten å ta steget videre på. Det er vanskelig å måle innsats og holdninger, men fordelen er at du har alle muligheter til å kontrollere dette.

Motgang er forventet. Det krever innsats og arbeid for å komme seg dit man ønsker. Det vil kreve innsats. Din innsats, ingen andres. Du er avhengig av dine handlinger og din egen motivasjon. Ingen andre kan drive deg til de resultatene du søker. De må komme innenifra, og være selvmotivert.

Resultatet du ønsker å oppnå er summen av alle handlingene du gjør. Hvor mange? Det er avhengig av resultatet du ønsker. Er jeg bedre i dag enn jeg var i går? Har jeg trent mer nå enn jeg har gjort før? Har jeg klart litt mer nå enn forrige gang? Du er ikke feilen, feilen er en rettesnor for å lede deg videre.

Hva kan vi lære av historien om skilpadden og haren, om vannet og steinen?

 • Det handler om å holde ut. Alle liker å nyte triumfene av en seier, det å komme i mål. Men de som oppnår suksess nyter også reisen. De sliper sin versjon av seg selv hver dag for å nå sin drøm.
 • Hvis dette er viktig nok så må du handle. Alle handlinger av betydning. Du er i kontroll av dine valg, dine holdninger og dine vaner.

Du er den målbevisste personen du vet du kan være som har bestemt seg for at det er grunn til at du startet arbeidet i første omgang. Du er en av de heldige som har ressurser og en innsikt som gjør at du kan skape de resultatene du søker.

Det du står ovenfor er en kamp mellom deg, din indre dialog, kropp og fokus. Gjør deg oppmerksom på at du faktisk er på vei, og ikke glem hvorfor du en gang startet. Ikke glem at bevegelser og handlingene du gjør er unike.

Under er noen spørsmål jeg anbefaler å stille seg selv når man skal jobbe mot et mål.

 • Hvilket resultat jobber jeg for å oppnå?
 • Hva er grunnen til at jeg ønsker å oppnå nettopp dette?
 • Hvilke utfordringer har jeg på veien mot ønsket resultat?
 • Hva betyr det at jeg oppnår dette? For meg / for andre?
 • Hvem gjør jeg dette for?
 • Hva gjør jeg for å løse de utfordringene?
 • Hva fokuserer jeg på for å løse de utfordringene jeg får?
 • Hva sier jeg til meg selv for å klare å løse de utfordringene?
 • Hvis jeg ender opp med å gi etter for utfordringene, hva skjer med mine resultater da?
 • Hvordan påvirker det ditt tidsperspektiv og hvor mye øker sjansen for å nå målet?
 • Hvordan får deg meg til å føle meg?